Yvostar`s weblog
Menu
 Home
 Archief
 Contact
Links
Zoeken in weblog

2 december 2010
De eerste loodjes (van de laatste helft)

Vakantieweken duren korter dan andere weken. En dat terwijl de tijd toch al zo vliegt. Inmiddels ben ik al lang en breed aan de slag op mijn nieuwe werkplek, een afdeling voor gesloten behandeling. Dat betekent zoveel als ‘u bent opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis en kunt er niet zomaar uit’. Dat geldt niet voor iedereen; per persoon wordt bekeken wat wel en niet kan. Het grootste verschil met vorige afdelingen is dat de stoornis hier tamelijk vers is en op de voorgrond staat. Met de scherpe kantjes er nog aan, zeg maar. Uiteraard is daar weer heel veel in te leren.
Momenteel zit ik nog middenin het immer terugkerende feest van oriëntatieopdracht en leerplan maken. Ben altijd weer blij als ik dat ei gelegd heb. Daarna lekker lerend werken – of werkend leren – op mijn eigen manier.
De woonwerkafstand is mega, en er zijn veel mogelijkheden om een deel te fietsen. Jammer dat het verkeerde seizoen inmiddels begonnen is. De eerste sneeuw en gladheid zijn het land al binnen, nóg vroeger dan vorig jaar. Het fietsen is hiermee voorlopig van de baan. Trouwens, het is alweer bijna een jaar geleden dat ik op mijn neus landde!

Ondanks dat het allemaal heel goed gaat en leuk is, zit ik toch in een taaie fase. Het nieuwe van de opleiding is eraf, en de eindstreep is nog ver weg. Een volledige baan in wisseldiensten met huiswerk erbij is nu werkelijk loodzwaar omdat ik zoveel reistijd heb. En dit is mijn vierde werkplek van dit jaar. Dat komt omdat ik tussendoor mijn korte ziekenhuisstage al heb gehad. Het steeds weer opnieuw ergens wennen kost veel energie. Tot slot het seizoen, die vreselijke winter. Ondanks de lastige omstandigheden gaat het nog steeds heel goed. Alleen is mijn wereld buiten school en werk nóg een maatje gekrompen.

Op school is het altijd tof. Ik kijk er steeds naar uit om mijn klasgenoten weer te zien. Het vorige examen kan van het to-do lijstje geschrapt worden, wegens mooi resultaat. Weer wat klaar. We zijn nu volop bezig met de psychiatrische leerstof, dus dat is smullen. En het past rechtstreeks in mijn echte werk.
Recentelijk ben ik met een paar klasgenoten naar de tentoonstelling Binnenste Buiten (Gr.) geweest, over het menselijk lichaam. Het was leerzaam om al die onderdelen nu eens zelf te aanschouwen, in plaats van op tekeningen. Ik zal hier de bizarre details maar laten voor wat ze zijn. Hulde aan school, dat we in de gelegenheid gesteld werden om erheen te gaan!
De opleiding is nu duidelijk over de helft. Om allerlei redenen voelde dit schooljaar ook als een nieuw begin; de tweede helft. Daarvan zijn de eerste maanden om. Zo is de kop er al mooi af. En ik ‘hou de kop d’r veur’.

02-12-2010 | Link | Verpleging-BBL


Deze weblog is powered by Argeweb